Havsöring på våren
April är startskottet för alla havsöringsfiskare här på västkusten och det är nu dina favoritplatser kan stå upptagna av andra fiskare. Men var inte orolig, det finns gott om platser där havsöringen lurar.
Nedan ser ni 3 bilder (Alla i Varberg) på typiska områden som vi lägger stor fisketid på under april månad. Vi kommer förklara för er vad vi lärt oss genom åren och varför vi finner dessa platser mer intressanta.

Öppningen till denna vik ligger i sydvästlig riktning och det gör den skyddad från nordliga vindar som kommer med kallare vatten.
När solen skiner och vindarna är svaga höjs temperaturen snabbare i dessa vikar och havsöringen som har samma inre temperatur som sin omgivning blir då mer aktiv tillsammans med andra bytesdjur. Pålandsvind är alltid ett gott tecken speciellt när solen skiner, då pressas det varma ytvattnet in och det kan vara skillnaden mellan lycka och förtvivlan.
Längst upp i denna vik ser ni att det rinner ut en bäck i vattnet, det är alltid hett och drar till sig mycket fisk. När vattnet är under 6 grader söker sig öringen till mer bräckt vatten eller djupare vatten. Detta beror på den höga salthalten vi har i Varberg då havsöringen behöver återställa saltbalansen, det är alldeles för energikrävande och öringen slutar äta om saltbalansen inte regleras.

Ute på det öppna havet har de stora överspringarna stannat hela vintern och livnärt sig till mestadels på sill. När april kommer har leken för kusttobisen börjat och detta vet dom stora havsöringarna om. Detta är ett smörgåsbord för de stora överspringarna och det är nu du har din chans att fånga en av Varbergs största. Havsöringen är ljuskänslig och föredrar att jaga i molnigt och gråare väder men under april månad är det inget måste. Soliga dagar när pålandsvindar pressar in det varma ytvattnet kan betyda att fisket kommer vara på sin topp.
Denna plats är nära till djupare och öppnare hav och dessutom har du en perfekt linje där du kan vada försiktigt längs hela sandrevet som börjar nere vid klippan och drar sig hela vägen upp till högre hörn i bilden. Detta är ett strömsatt område och en naturlig ingång för de större fiskarna som befinner sig ute på djupare vatten för att gå in och jaga kusttobis.

Du kommer till en plats och ser all tång och sten som ligger ut mot havet, du vadar ut tills du kommer tillräckligt nära tången och hoppas på ett framgångsrikt fiske. Här spelar temperaturen i vattnet in igen, är det frånlandsvind försvinner det varma ytvattnet från stranden och fisket blir genast mycket svårare. Vattnets temperatur varierar upp och ner i kustnära områden och den är viktig när det kommer till havsöringens föda.
Om ni kollar på denna bild så ser ni en fläck i mitten längst upp där det ligger lite tång och stenar och man ser att det är en nivåskillnad mot övriga stranden. Denna lilla håla som är ca 60 meter lång är mer intressant än allt annat där. Havsöringens optimala tillstånd är när vattnet är mellan 6 till 18 grader annars söker den sig till mer bräckt eller djupare vatten. Vid rätt förutsättningar så är denna pool på 40 cm till 1 meter djup en perfekt ståndplats för fisken då vattentemperaturen är högre och har inte lika hög salthalt.

2 april - 54 cm - 1,49 kg

11 april - 68 cm - 2,78 kg
Sammanfattning & tips på våren
1.Temperaturen i vattnet under april månad är något man ska tänka på, ta med dig en termometer ut då det kan vara stora skillnader från plats till plats.
2. Pålandsvind är bättre och ger dig större chans att fånga en havsöring då varmt ytvatten pressas in från havet och dessutom blir vattenståndet högre då havsöringens jakt efter bytesdjur blir mer optimalt. Vattnet under buken på havsöringen är betydande för både jakt och trygghet.
3. Under vårkanten värms mörka tångbottnar upp snabbare av solenns energi, det är nu du ska fiska med med imitationer av räkor och tångloppor. Det är mycket rörelse och det flockas av dessa små bytesdjur så att havsöringen kan äta sig mätt. Efter våren är tången inte lika effektiv för havsöringen och det beror på olika faktorer som tex. mer alternativ att äta för havsöringen, att tången är ett bra skydd för småfisk och att grunda tångbottnar blir för varma så syrehalten blir för dålig.
4. Öppen kust med lite djupare vatten är för dig som vill fånga dom riktigt stora fiskarna men inte uppleva lika stort mängdfiske.
5. Tobisen kan vara en av havsöringens favoriter tillsammans med borstmasken. Kusttobisen lämnar nästan aldrig sin miljö då den är trygg på sandbottnar, när den känner sig hotad gräver den ner sig i sanden. Det finns olika varianter av tobis men den som befinner sig på grundare vatten är kusttobis medans havstobisen är på djupare vatten.
Havsöring på sommaren
När sommaren kommer har horngäddan tagit över vår kust, solen värmer och vattentemperaturen passerar 18 grader redan i slutet av juni. Fisket efter havsöring på sommaren är en utmaning och man behöver ett pannben av rang för att aldrig tappa hoppet. Störst chans att fånga en havsöring under de varma sommarmånaderna är från kväll till tidig morgon men då ska man veta att nattfisket är ingen dans på rosor. Vill du fånga en havsöring under dagtid har du bäst möjlighet när det är mulet, regnigt och inte så varmt i luften under en längre tid. Men självklart kan havsöringen även hugga en fin sommardag med lite tur, ibland krävs det god lokalkännedom. Vill du veta mer om fisket under juni, juli och augusti är du välkommen att kontakta oss, vi hjälper till med områden, taktik och vilka beten/fluga som vi tycker är fungerande.
3 saker du måste tänka på för lyckas med sommarfisket
1. Juni månad kan bjuda på stundtals helt fantastiskt fiske. Havsöringen befinner sig på djupare vatten ca 3 till 5 meter och gör räder in mot grundare vatten när den söker föda. Du kan fortfarande fiska grunt men tänk på att fisken ska ha nära till djup där det är god syrehalt. Strömsatta områden längs de öppna kusterna är alltid värt att lägga stor tid på. När det kommer till beten fiskar vi nästan alltid med sill eller tobis liknande beten. Abu Garcia Toby, Westin Sömmet, Savage Gear Sandeel eller klassiker som Viking Herring och Möresilda.
2. Juli månad är den månad vi ställer oss frågan vad vi ibland håller på med. Juli är tillsammans med 2/3 delar av augusti den tuffaste perioden att fånga en havsöring. Under juli är det sena kvällar/nätter eller tidiga mornar du bör lägga krutet på. Fiska djupare än vanligt och räkna med att du kommer få jobba hårt för att fånga en havsöring. Men det finns dom tillfällen du ska ta tillvara på. Efter en storm när vattnet tryckts in mot land och det börjar klarna i vattnet kan vara helt avgörande. Mulet, regnigt och lägre temperaturer under juli kan ha stor påverkan på fisket.
3. Här är det samma förutsättningar som i juli, det är svårt och man får kämpa för fisken. I slutet av augusti är det dags att börja ha koll för det är nu fisket kan gå in på sin sluttamp och explodera. Nu handlar det om att provocera fisken till hugg än att erbjuda den sina favoriträtter. Leken närmar sig och havsöringen blir mer inställd på att vandra hem i sina vattendrag. Orange, rött eller gula färger är att föredra då fisken har en högre stressnivå och uppfattas mer lättirriterad under slutet av säsongen då födosökandet avtagit i kustnära miljöer.
Havsöring på hösten
Hösten för oss börjar i slutet av augusti och det är nu havsöringen förbereder sig för att simma upp i sina åar för att leka i oktober/november. Vissa har redan simmat in i åarna medans andra väljer att stanna kvar i havet. Så vad ska man tänka på när fisket går in på sin sista månad. Ska man fiska djupt eller grunt, är det annorlunda beten/flugor man ska använda sig av och ska man släppa tillbaka all fisk man fångar? Det är egentligen inte så komplicerat på hösten utan här kommer lite tankar och tips för att lyckas i september.
4 tips på hösten som är bra att ha med sig
1. Återgå till platserna du fiskade på under våren. När vattentemperaturen sjunker i september så kommer ytvattnets temperatur vara lika varm som vattnet är på lite djupare vatten. Alltså kommer vattnet vara lika varmt vart än fisken simmar. Det är nu du kan börja fiska på grundare områden då fisken gör sig mer redo för lek och söker sig närmare sina vattendrag.
2. I september handlar det mer om att provocera fisken till hugg än att tänka på vad fisken söker i föda. Vi fiskar oftast med höstens alla gula färger då det ger väldigt bra resultat, även rosa/blå har varit en bra kombination. När leken närmar sig för havsöringen avtar födosökandet och fisken upplevs mer stressad och irriterad.
3. När man fångar havsöringar i kustnära miljö ska man tänka på om man behöver ta upp den eller inte. I september när fiskarna är mer färgade och man ser vita ringar runt de svarta ringarna på havsöringen så gör den mer nytta i åarna än på tallriken. Även i september kan du fånga blanka fiskar och ett mycket bättre alternativ på tallriken än fisken som är redo att vandra upp i sina åar.
4. Ju längre in vi kommer i september så minskar antalet havsöringar i kustnära miljöer. Alla havsöringar som är födda i sina åar simmar högst troligt alltid tillbaka år efter år. Så ha lite koll under slutet av augusti och början på september så du inte missar det otroligt roliga mängd fisket efter havsöring. Ge dig inte ut för sent!