top of page

VÅR I VARBERG
1 APRIL - 15 MAJ

April är startskottet för alla havsöringsfiskare här på västkusten och det är nu dina favoritplatser kan stå upptagna av andra fiskare. Men ta det lugnt, det finns gott om platser där havsöringen lurar. Vi kommer förklara för er vad vi lärt oss genom åren och hur vi tänker innan vi beger oss ut för ett lyckat fiske efter havsöring. 

Skärmbild 2023-09-25 225856.png

FISKA GRUNT

När solen skiner och vindarna är svaga höjs temperaturen snabbare i dessa vikar och havsöringen som har samma inre temperatur som sin omgivning blir då mer aktiv tillsammans med andra bytesdjur. Pålandsvind är alltid ett gott tecken, speciellt när solen skiner. Då pressas det varma ytvattnet in och det kan vara skillnaden mellan lycka och förtvivlan.

Längst upp i denna vik ser ni att det rinner ut en bäck i havet, det är alltid hett och drar till sig mycket fisk. När vattnet är under 6 grader söker sig öringen till mer bräckt eller djupare vatten. Detta beror på den höga salthalten vi har i Varberg då havsöringen behöver återställa saltbalansen. Det är alldeles för energikrävande och öringen slutar äta om saltbalansen inte regleras.

FISKA ÄNNU GRUNDARE

Du kommer till en plats och ser all tång och sten som ligger ut mot havet, du vadar ut tills du kommer tillräckligt nära tången och hoppas på ett framgångsrikt fiske. Här spelar temperaturen i vattnet in. Är det frånlandsvind försvinner det varma ytvattnet från stranden och fisket blir genast mycket svårare. Vattnets temperatur varierar upp och ner i kustnära områden och den är viktig när det kommer till havsöringens föda.​ 

Ibland kan vattentemperaturen variera rejält fån plats till plats och om ni ser i mitten av bilden längst upp så är det en nivåskillnad mot övriga stranden där det ligger tång och sten. Tveka aldrig på fiska av dessa pooler då havsöringens jakt efter föda sker på de grundaste vatten.

Skärmbild 2023-09-25 230931.png
Skärmbild 2023-09-25 232413.png

GE DIG SJÄLV CHANSEN

Ute på det öppna havet har de stora överspringarna stannat hela vintern och livnärt sig till mestadels på sill. När våren kommer har leken för kusttobisen börjat och detta vet dom stora havsöringarna om. Ett smörgåsbord för de stora överspringarna och det är nu du har din chans att fånga en av Varbergs största. Havsöringen är ljuskänslig och föredrar att jaga i molnigt och gråare väder men under april månad är det inget måste. Soliga dagar när pålandsvindar pressar in det varma ytvattnet kan betyda att fisket kommer vara på sin topp.

Denna plats är nära till djupare och öppnare hav och dessutom har du en perfekt linje där du kan vada försiktigt längs hela sandrevet som börjar nere vid klippan och drar sig hela vägen upp till högre hörn i bilden.

5 TIPS TILL VÅRFISKET

1.

Temperaturen i vattnet under april månad är något man ska tänka på, ta med dig en vattentermometer ut då det kan vara stora skillnader från plats till plats.

 

2.

Pålandsvind är bättre och ger dig större chans att fånga en havsöring. Varmt ytvatten pressas in från havet och dessutom blir vattenståndet högre då havsöringens jakt efter bytesdjur blir mer optimalt. Vattnet under buken på havsöringen är betydande för både jakt och trygghet.

 

3.

Under vårkanten värms mörka tångbottnar upp snabbare av solenns energi, det är nu du ska fiska med med imitationer av räkor och tångloppor. Efter våren är tången inte lika effektiv för havsöringen och det beror på olika faktorer som tex. mer alternativ att äta för havsöringen, att tången är ett bra skydd för småfisk och att grunda tångbottnar blir för varma så syrehalten blir för dålig.

4.

Detta gäller kanske egentligen mest under de varma månaderna men kan ha lika stor påverkan under våren. När vattnet har varit grumligt på sin topp och när vindarna vänder till lugnare sydliga vindar kommer vattnet att klarnas upp och det är då fisket kan explodera. Jaktinstinkten från havsöringen börjar så fort vattnet börjat klarna från grumligt.

5.

Tobisen kan vara en av havsöringens favoriter tillsammans med borstmasken och kräftdjur. Kusttobisen lämnar nästan aldrig sin miljö då den är trygg på sandbottnar, när den känner sig hotad gräver den ner sig i sanden. Det finns olika varianter av tobis men den som befinner sig på grundare vatten är kusttobis medans havstobisen är på djupare vatten. Våga fiska på grunda sandbottnar, låt betet eller flugan ibland lägga sig på sandbotten för att få betet ännu mer levande.

örret 2_edited_edited.jpg

2 april - 54 cm - 1,54 kg

11 april - 68 cm - 2,78 kg

bottom of page